tel: 022/435-925
adresa: Hrvatskih vladara 21b
22243 Murter
e-mail: rokodoo@net.hr
www.roko-murter.hr

Solarni sistemi

          Od pamtivijeka Sunce je sastavni dio svijeta oko nas, daje nam toplinu i hranu, te život na zemlji bez te zvijezde teško bi bio zamisliv. Primarni je izvor energije i topline te od njega potječu i drugi sekundarne izvore energije koje koristimo u našoj svakodnevnici kao hidroenergija, energija vjetra ili biomasa. Dostupna je svima, jer količina emitiranih sunčevih zraka dnevno premašuje 30 puta potrebe cijeloga svijet u godini dana, te tako i Hrvatska ima i vise nego dovoljno insolacije, za korištenje sunčeve energije kao alternativnog izvora energije. Zadnjih nekoliko desetljeća, svijet se bori sa sve većim ambijentalnim problemima kojima treba stati na kraj. Nove tehnologije omogućuju nam korištenje sunčeve energije u svakodnevnom životu te na taj način smanjuju zagađenja okoliša ali i troškove života.

Tri su primarne načina iskoristivosti solarne energije:

          Solarni paneli koji se koriste za zagrijavanje vode te tako smanje troškove potrošnje i do 30% od cjelokupnog iznosa. Voda se može zagrijavati prolazeći direktno kroz kolektor ili se može skupljati u kolektorima te se ovaj zatvoreni tip može koristiti i pri vrlo niskim temperaturama. Solarni se sustav za grijanje u najvećem broju slučajeva koristi kao dodatni izvor topline. Fotonaponske ćelije, koje direktno pretvaraju sunčevu energiju u električnu. Integrirani skup FN modula projektiran je tako da proizvedena električna energija osigurava rad određenom broju istosmjernih i/ili izmjeničnih trošila, te se koristi kao samostalni ili dodatni izvor energije. Koncentriranje solarne energije, princip rada koji se koristi u solarnim elektranama.

Sunčeva energija ima nekoliko prednosti:

          Nepresušiv je izvor energije. Solarni paneli ili ćelije nemaju negativne posljedice na ambijent. Mala količina sunčeve energije dostatna je za cijeli svijet gdje jednoliko raspoređena Izvor sunčeve energije ne predstavlja nikakav trošak

          Iako globalno malo tržište, Hrvatska pokazuje veliki interes za unaprijeđenje ovog sektora te za preuzimanje jedne od vodećih uloga u Regiji. U suradnji s Europskom unijom i njenim fondovima očekuje se veći zamah ovog sektora, koji će na taj način postati prihvatljiviji svim fizičkim i pravnim osobama.